Iriscopie

Wat je ogen kunnen vertellen over je gezondheid...

Iriscopie, ook wel irisdiagnose genoemd, is een methode om via de ogen meer te weten te komen over de gezondheid van je lichaam. Dit wordt gedaan door naar de iris te kijken, het gekleurde deel van je oog. De methode van iriscopie die vaak wordt gevolgd, is gebaseerd op de inzichten van Bernard Jensen en is later verder ontwikkeld, zoals door de methode van Deck. Het idee hierachter is dat de iris allerlei signalen kan geven over hoe jouw lichaam werkt.

Deze microscoop wordt gebruikt bij iriscopie

Hoe werkt iriscopie?

Bij iriscopie kijkt een iriscopist met een speciale microscoop naar je ogen.
Ze letten daarbij op:

  • de kleur van je iris (bijvoorbeeld blauw, groen of bruin)
  • vlekjes, streepjes, of andere patronen die te zien zijn
  • de structuur van de irisvezels.

Volgens de methode van Deck zijn de verschillende delen van de iris verbonden met organen en systemen in je lichaam. Het is alsof de iris een “kaart” is van je gezondheid. Door te kijken naar bepaalde zones in de iris, kan de iriscopist aanwijzingen vinden over waar in je lichaam er mogelijk een probleem is of waar je extra aandacht aan moet besteden.

Wat kan iriscopie laten zien?

Iriscopie kijkt niet naar specifieke ziektes, maar meer naar de algehele toestand van je lichaam.
Het kan bijvoorbeeld signaleren:

  • waar er veel spanning of stress zit
  • of er tekorten zijn aan voedingsstoffen
  • welke organen misschien extra ondersteuning nodig hebben, zoals je lever, darmen of nieren.

Waarom gebruiken mensen iriscopie?

Iriscopie is populair omdat het een manier is om meer te leren over je gezondheid. Het kan mensen helpen bewuster te worden van hoe hun lichaam functioneert en wat ze kunnen doen om gezonder te leven. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van je voeding, het nemen van meer rust, of het ondersteunen van je lichaam met natuurlijke middelen.

Via een vergrootglas wordt er naar de iris gekeken

Wat moet je weten?

Hoewel iriscopie interessant kan zijn, is het goed om te onthouden dat het geen vervanging is voor medisch onderzoek of een diagnose van een arts. Het geeft vooral een beeld van je algehele gezondheid en mogelijke aandachtspunten. Als je klachten hebt, is het altijd belangrijk om een arts te raadplegen.
Iriscopie kan je echter wel helpen om meer inzicht te krijgen in hoe je beter voor jezelf kunt zorgen.

Iris afbeelding 1 van 3
Iris afbeelding 2 van 3
Iris afbeelding 3 van 3

De methode van Deck

Volgens de methode van Deck wordt er veel aandacht besteed aan hoe diep de vlekken of patronen in de iris zijn en welke kleurveranderingen zichtbaar zijn. Deze methode legt een sterke nadruk op het analyseren van de kleine details in de iris om te zien hoe ernstig een bepaalde disbalans kan zijn.

Dr. Josef Deck legde met zijn methode van Deck een belangrijke basis voor de huidige iriscopie

Dr. Josef Deck

De Geschiedenis van de Methode van Deck
De methode van Deck is een bekende benadering binnen de iriscopie, een diagnostische techniek die de iris van het oog onderzoekt om informatie over de gezondheid van het lichaam te verkrijgen. Deze methode is ontwikkeld door Josef Deck, een Duitse natuurarts en iriscopist, die leefde in de 20e eeuw.

Deck geloofde dat de iris een soort "kaart" van het lichaam was, waarin elk orgaan en elk systeem van het lichaam werd weerspiegeld. Hij ontwikkelde een nauwkeurige indeling van de iris, waarbij hij verschillende zones koppelde aan specifieke organen en functies. Door deze zones zorgvuldig te onderzoeken, kon hij verbanden leggen tussen veranderingen in de iris en mogelijke gezondheidsproblemen.

Josef Deck stond bekend om zijn gedetailleerde benadering en zijn nauwkeurige waarnemingen. Zijn werk legde de basis voor veel moderne iriscopiepraktijken en wordt nog steeds door veel therapeuten gebruikt om een beeld te krijgen van de algehele gezondheid van hun cliënten.